Jaminan Kerahsian Pelanggan

Setiap pesanan pelanggan akan dibungkus dengan penuh teliti dan rahsia. Kami juga pengguna seperti anda dan kami juga tidak suka orang lain tahu apa yang kami beli, jadi kami akan pastikan setiap produk yang dihantar kepada anda penuh dengan kerahsiaan. Jadi kami yakin tiada siapa pun tahu apa yang anda beli termasuklah posmen yang menghantarnya. Itu janji kami selaku penjual!

Jaminan Penghantaran

Selepas anda membuat pembayaran dan sms segala butiran ke no 016-3959750, pihak kami akan reply sms anda secepat mungkin. Kemudian dalam masa 24 jam(hari bekerja) pesanan anda akan dipos menggunakan Pos Laju.

Selepas penghantaran dibuat, pihak kami akan sms “tracking number” Pos Laju kepada anda. Anda boleh membuat semakan di www.poslaju.com.my (klik SINI) atau hubungi 1-300-300-300.

Jika selepas 1 hari bekerja anda masih tidak menerima tracking number, sila hubungi 016-3959750. Jika selepas 3 hari anda menerima tracking number produk masih tidak sampai ke tangan anda, sila hubungi kami untuk bantuan. Pihak syarikat akan cuba sedaya upaya untuk membantu anda.

Kami galakkan anda memberi alamat pejabat anda jika tiada sesiapa dirumah pada hari bekerja. Ini untuk memastikan barang selamat sampai ke tangan anda. Jika tiada sesiapa dirumah, maka Pos Laju akan tinggalkan kad kutipan dirumah anda. Anda perlu menuntut bungkusan anda dipusat serahan yang ditetapkan oleh Pos Laju.

Kami amat dedikasi dalam memastikan semua produk sampai ke pihak pembeli dengan pantas. Jika ada sebarang masalah, jangan segan untuk hubungi kami di 016-3959750 (sila sms jika panggilan tidak berjawab).

BUKTI KAMI MENGHANTAR PESANAN ANDA

TIADA UNSUR PENIPUAN,DIJAMIN SAMPAI!

Anda Boleh Kesan Lokasi Pesanan Anda Sekiranya Tidak Sampai Lebih Dari 2 Hari Dengan Memasukkan No. TRACK CODE Poslaju  (Akan Diberi Oleh Pihak Kami Selepas Penghantaran Di Buat)      Di Kotak Sistem DIBAWAH Ini.

 

BUKTI PENGHANTARAN DIJAMIN SAMPAI: